INPUT, parte a programului de JOB SHADOWING pentru o echipă din Republica MOLDOVA

În perioada 4-17 august 2019, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT) a găzduit într-un program de job shadowing pe Liliana CICALA (directorul Centrului de Tineret. din ORHEI) și pe Gabriel CHILAT (coordonator de cerc la Centrul de Resurse pentru Adolescenți și Tineri BĂLȚI).

Context

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova (MECC), Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Fondul ONU pentru Populație în Republica Moldova (UNFPA) au stabilit un parteneriat de creștere a disponibilității și calității serviciilor pentru tineri la nivel local, cu accent pe cei mai vulnerabili tineri și consolidare a participării și implicării civice în rândul tinerilor din Moldova. Pentru a spori accesul la serviciile prietenoase tinerilor legate de dezvoltare, educație non-formală și participare, Guvernul a creat Centrele de tineret. În prezent, sunt 21 de Centre raionale de tineret în toată țara care au scopul să faciliteze implicarea tinerilor în promovarea drepturilor lor, să oferă oportunități de dezvoltare personală, informare și socializare pentru tineri și să faciliteze participarea tinerilor la procesul decizional și voluntariat.

Scopul și obiectivele programului de stagiere

Scopul programului de stagierere a fost îmbunătățirea competențelor profesionale ale 2 specialiști din Centrele de tineret din Republica Moldova prin familiarizarea / studierea bunelor practici privind planificarea, organizarea/coordonarea, monitorizarea și evaluarea programelor locale de tineret din România, inclusiv cele implementate de către Centrul European de Tineret din Timișoara.

Obiectivele specifice ale programului de stagiere au fost următoarele:

  • Familiarizarea cu scopul, funcțiile, programele educaționale, culturale și sociale de tineret implementate de către Centrul de tineret Timișoara;
  • Acumularea cunoștințelor privind elaborarea și implementarea politicilor locale de tineret, dezvoltarea parteneriatelor locale, regionale și internaționale în domeniul de tineret;
  • Asimilarea instrumentelor de lucru și bunele practici privind activitățile educaționale, culturale și internaționale cu tinerii la nivel local, inclusiv pentru tinerii din grupurile dezavantajate;
  • Dezvoltarea abilităților profesionale privind planificarea și organizarea activităților cu tinerii prin implicarea la activitățile implementate de către Centrul de tineret Timișoara în perioada programului de stagiere;
  • Modelarea atitudinilor/comportamentelor profesionale potrivite în activitatea de tineret.

În cadrul programului, aceștia au fost ghidați de Mihai-Adrian VILCEA (președintele FITT și managerul proiectului INPUT) și de către mine. În primul rând, am vorbit despre sistemul de politici publice din România și am dezbătut asemenările și deosebirile dintre mecanismele aplicate de cele două țări. De asemenea, am împărtășit cu ei instrumentele noastre de lucru și le-am oferit din materialele noastre educaționale despre lucrul cu tinerii, în marea lor majoritate publicate de Consiliul Europei și/sau în cadrul parteneriatului dintre Consiliul Europei și Comisia Europeană.

Aceștia au avut ocazia să înțeleagă mecanismele de lucru cu tinerii în centrul nostru de tineret, dar au avut ocazia și să participe la activitățile ce se desfășurau în Casa Tineretului (de la ateliere la întârlniri de formare și planificare ale reprezentanților elevilor și studenților). Unul dintre atelierele la care au participat a fost despre ce fel de activități se pot desfășura într-un centru de cartier dintr-o comunitate mică.

Apoi, aceștia au avut ocazia să ia parte la Conferința internațională de 12 August (Ziua Internațională a Tineretului).

 Nu în ultimul rând, aceștia au urmărit evoluția amenajării centrelor de tineret de cartier și am discutat etapele de testare a standardelor de calitate, precum și ce întrebări ridică un centru mic, în comunitate, fașă de un centru deținător al Certificatului de Calitate pentru Centrele de Tineret din partea Consiliului Europei.

Nu în ultimul rând, odată ajunsă și delegația din Republica Moldova, cei doi specialiști, i s-au alăturat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *