Manualul de advocacy/lobby în domeniul politicilor pentru tineret în vederea formulării și a promovării de politici alternative la politicile publice inițiate de Guvern
Acest manual, realizat de Vlad-Dan CHERECHEȘ și Ana-Maria GRĂDINARIU, își propune să pregătească tinerii pentru a utiliza instrumente de advocacy și lobby în procesul de influențare a politicilor publice pentru tineret, în așa fel încât ideile și nevoile lor să se regăsească în deciziile adoptate de autoritățile publice.
Prima parte a manualului este una preponderent teoretică, care clarifică o serie de concepte importante: advocacy, lobby, politică publică, politici pentru tineret, activitate de tineret etc. Sunt prezentate și instituțiile cu responsabilitate în domeniul politicilor publice pentru tineret la nivel european și național, precum și cele mai importante documente de politici publice pentru tineret la nivel internațional și național, dar și un scurt istoric al acestui domeniu în România.În continuare, sunt detaliați pașii necesari pentru o campanie de advocacy și sunt oferite o serie de sfaturi pentru activitatea de lobby.
Secțiunea a doua a acestui manual prezintă o sumedenie de metode și sfaturi utile pentru activitatea de advocacy care ar putea fi utilizate de tineri și organizațiile de tineret.Ultima secțiune prezintă alte concepte importante: dialog civic, dialog social și dialog structurat, precum și câteva tehnici utile de negociere.Sperăm că acest manual să vă fie util atât pentru a înțelege mai bine niște termeni utili și contextul în care aceștia sunt folosiți, dar și pentru a derula campanii de advocacy și activități de lobby cu succes, în așa fel încât să reușiți să influențați în favoarea tinerilor procesele decizionale de la toate nivelurile.
Încurajăm folosirea acestui manual după ce l-ați parcurs pe primul – Manualul de dezvoltare a ONG-urilor de tineret și a partenerilor sociali în vederea formulării și a promovării de politici alternative la politicile publice inițiate de Guvern, care își propune să reprezinte o introducere în două domenii de interes pentru organizațiile de și pentru tineret și partenerii sociali, respectiv dezvoltarea organizațională și participarea societății civile la politicile publice.
Dacă lucrezi cu tinerii și/sau cu organizații care desfășoară activități de tineret, fie că sunt organizații neguvernamentale sau instituții publice, aceste două manuale ți se adresează.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Aici poate fi accesat
Manualul de advocacy/lobby în domeniul politicilor pentru tineret, negociere în dialogul civic
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Despre autori:
Vlad este responsabil politici publice în cadrul FITT din octombie 2017, deși legătura sa cu fundația este una mai veche, Vlad fiind membru în Consiliul de Conducere al FITT în perioada ianuarie 2013 – aprilie 2016.
Zona sa de activitatea completează demersurile noastre pentru implementarea viziunii FITT, potrivit căreia FITT […] susține și reprezintă tinerii la nivel județean, național și european. Drept urmare, timp de un an, Vlad a fost detașat permanent al FITT la București unde a fost mandatat să candideze pentru ocuparea uneia dintre pozițiile de vicepreședinte al FNT (Fundației Naționale pentru Tineret), a interacționat, în numele FITT, cu reprezentanți ai autorităților publice centrale, a făcut parte din Grupul Național de Lucru pentru Dialog Structurat, a participat la Conferința Europeană de Tineret de la Sofia (2018) unde a prezentat Raportul de țară (pe care l-a structurat) și care a reprezentat contribuția României pentru conturarea Obiectivelor Europene de Tineret (a căror primă traducere în limba română a fost realizată de Vlad). De asemenea, Vlad a întocmit multe dintre propunerile, amendamentele și solicitările FITT către autoritățile de resort și, nu în ultimul rând, a contribuit la ridicarea calității implementării proiectelor FITT din domeniul participării tinerilor (co-autor al celui de-al 3-lea pachet al candidaturii Timișoarei la EYC2020, co-coordonator al Galei FITT 2017, moderator al conferinței naționale Implicarea tinerilor în politicile publice de tineret, facilitator în cadrul Consultărilor regionale de dialog structurat cu tinerii, coordonator al Vote16, expert în cadrul proiectului Centrul INPUT etc., facilitator al unor ateliere din cadrul Summitul tinerilor 2017, 2018).
Vlad a mai reprezentat FITT în:
- Budapesta – Ungaria (întâlnirea platformei EPYC – European Platform of Youth Centres),
- Caiscais – Portugalia (Festivitatea de decernare a titlului de Capitala Europeană a Tineretului 2020),
- Villa Elba – Finlanda (AG al European Network of Youth Centres),
- Helsinki – Finlanda (seminarul organizat de Consiliul Europei – Education & Traning Pathways of Youth Workers),
- Plymouth – UK – la Marjon Unversity (unde a prezentat Modalitatea în care ar trebui revizuit sistemul de formare al lucrătorilor de tineret, în cadrul Transformative Youth Work International Conference).
Experiența lui Vlad în cadrul structurilor de reprezentare a tinerilor a început în anul 2006, când a devenit președinte al Consiliului Reprezentativ al Elevilor Școlii cu clasele I-VII „Iosif Pervain” (Cugir), ca mai apoi să devină vicepreședinte și ulterior președinte al Consiliului Școlar al Elevilor Colegiului Național „David Prodan” (Cugir), urmând reprezentarea la nivel județean, din poziția de vicepreședinte și mai apoi președinte al Consiliului Județean al Elevilor Alba.
Odată ajuns la facultate, Vlad devine vicepreședinte al Organizației Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara (OSUT) și mai apoi președinte timp de două mandate, timp în care și-a început mandatul de vicepreședinte educațional al Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România, ca, în august 2015 să devină președinte al ANOSR (timp de două mandate). O mare performanță a lui Vlad, la nivel de reprezentare a studenților, o reprezintă succesul pledoariilor sale care au determinat autoritățile publice centrale să emită reglementări pentru asigurarea transportului gratuit pe calea ferată pentru toți studenții din România, începând cu anul 2017, precum și creșterea fondului național pentru burse studențești cu 191,3% în 2017 (față de anul 2015). De asemenea, Vlad a făcut parte din 6 dintre cele 7 grupuri de lucru pentru conturarea programului național România Educată.
Vlad a militat pentru respectarea drepturilor și sporirea oportunităților pentru studenți și ca membru în Senatul Universității de Vest din Timișoara, membru în Consiliul de Administrație al acesteia, membru în European Students’ Union Quality Assurance Pool, membru în Senatul Universității din București, membru în Comisia de Evaluare și Asigurare a Calității a Universității din București și ca membru în Consiliul Agenției Române de Asigurare a Calității în învățământul Superior (ARACIS) – poziție pe care a deținut-o timp de 3 ani.
Vlad este licențiat în informatică și master în Formarea Formatorilor (cu teza Lucrul cu tinerii – un domeniu provocator pentru formare. Competențele lucrătorului de tineret și ale formatorului său). El a absolvit și programul de master Studii de dezvoltare internațională, iar din anul 2018 urmează cursurile Școlii Doctorale de Științe Politice – tema sa de cercetare fiind Tinerii fără Bacalaureat – cum au ajuns în această situație și ce perspective au?.
De asemenea, Vlad este evaluator ARACIS (din 2013) și formator certificat (din 2014).
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Ana-Maria este în mediul neguvernamental din anul 2003. Are experiență în coordonarea voluntarilor, dezvoltarea, coordonarea și implementarea de proiecte naționale și internaționale, traininguri, programe de educație non-formală în școli și zone defavorizate, la nivel național și internațional. Domeniile sale principale de expertiză sunt managementul voluntarilor (formare, evaluarea impactului, evaluarea rezultatelor învățării dobândite prin voluntariat), tineret, drepturile omului și intervenția socială (prin metode utilizate pentru dezvoltarea competențelor, valorilor, atitudinilor și competențelor de comunicare în vederea creării de punți pentru dezvoltare comunitară și incluziune socială).
Licențiată în Științele Comunicării, Comunicare și Relații Publice, Publicitate, în cadrul Universității din București și absolventă a cursurilor de master în “Comunicare și Publicitate” (predare în lb. engleză) din cadrul SNSPA, Ana-Maria are și o bogată experiență ca voluntar. Dacă am calcula totalul lunilor de voluntariat pe care le-a alocat (uneori în același interval calendaristic), am constata că cele 5 organizații cărora li s-a dedicat, au beneficiat de 11 ani și jumătate de servicii de voluntariat din partea Anei. Acestora li se adaugă și o vechime de 10 ani în sectorul neguvernamental (Asociația A.R.T. Fusion, Federația VOLUM, Organizația Salvați Copiii etc.). Ana-Maria este formator calificat (din 2015) și, din anul 2016, face parte și din Rețeaua Națională a Formatorilor în domeniul Educației și Formării Profesionale a ANPCDEFP (Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale).
Ce face Ana-Maria la FITT? Iată doar câteva dintre colaborările noastre:
- Formator Managementul Voluntarilor:
- „Promovarea Voluntariatului în rândul tinerilor” – MTS 2017
- „Promovarea Voluntariatului în rândul studenților” – MTS 2018
- „ART Voluntaria: Încurajarea și promovarea voluntariatului în programele cultural-artistice ” – Primăria Municipiului Timișoara 2018
- Formator Dezvoltare comunitară, intervenție socială, dezvoltare rețele, capacitare organizații:
- “Creating a framework and developing contents for tomorrow’s youth centres”- Erasmus+, Training Course, KA2 Baia Mare, iunie 2018
- Laborator de Educație Nonformală – LaboratorX – MTS, septembrie 2018
- ENRYP – European Network of Regional and local Youth Platforms- Erasmus+, Training Course, KA2, Timișoara, octombrie 2018
- Dezvoltare de materiale de formare, facilitare concultări regionale, creat concept eveniment național – Dialog Structurat cu Tinerii: „Implicarea tinerilor în politicile publice de tineret” – Erasmus+, KA3, noiembrie 2017 – iunie 2018
- Dezvoltare suport curs și materiale formare, livrare cursuri de formare, mentorat – Propuneri de Politici Publice pentru tineret- POCA, Centrul INPUT
- Mentorat proces Managementul Voluntarilor FITT
- Sprijin în derularea de evenimente și procese de scriere de proiecte.
Ana-Maria crede în puterea contextelor de învățare pentru tineri și este lucrul pe care îl face cu cel mai mare drag. Crede în potențialul oamenilor ca agenți ai schimbării, este o visătoare și crede în puterea oamenilor de a se uni, cu solidaritate și respectarea diversității, pentru respectarea drepturilor pe care le au, fiind în același timp inspirație unii pentru ceilalți.
Detalii despre varianta tipărită a manualului:
- ISBN 978-606-94546-8-8
- Editura KARPAT
- Data publicării: Noiembrie 2018